Forskellige børn, forskellige forhold

Lev dit bedst liv

Forskellige børn, forskellige forhold

Forskellige børn, forskellige forhold 3024 4032 admin

Når man har mange børn, må man næsten dagligt stille sig selv spørgsmål. Et spørgsmål, jeg plejer at vende med mig selv, er de forskellige forhold jeg har til børnene. For børn er jo forskellige, også søskende. De forhold de har til sig selv indbyrdes i flokken, er selvsagt også forskelligt. Ikke desto mindre, er det forhold jeg må være bevidst og opmærksom på. Eller forhold jeg gerne vil være bevidst og opmærksom på. Lige så vigtigt som det er at forholde mig til mig selv.

Når børn, vokser op som en lille gruppe, har de mere tendens til at rette på hinanden i den gruppe og holde sammen mod ydre forstyrrelser i den gruppe. De har deres eget lille samfund. Familie er det bedste sted at øve sig på at indgå i relationer. Her, med familien er man på hjemmebane – og man kan trygt øve sig. Øve sig i sit sprog, i sine relationer, i at sætte sine grænser, i at aflæse andre og andet godt. Kundskaber, kompetencer om man vil – som er så utroligt vigtigt for os alle. Det er vigtigt at vi kan lære at forholde os til os selv og til andre – lære at vi alle har forskellige forhold, behov, præferencer og grænser

Vi trives alle bedst, børn som voksne – med dem, der har det godt med sig selv. Dem der kan sætte ord på og fortælle om sine forhold, kompetencer og grænser. Det er ikke let. Det er en daglig øvelse, for langt de fleste af os. Så lad endelig børnene øve sig. For som sagt, forskellige børn, forskellige forhold og stil så dig selv spørgsmålet; “Hvis du kom udefra og så din familie, hvad ville du så se?”